Een cryptocurrency-wallet (crypto-portemonnee) is een apparaat, fysiek medium, programma of een dienst die de openbare en / of privésleutels opslaat en kan worden gebruikt om eigendom te volgen, cryptocurrencies te ontvangen of uit te geven.

In tegenstelling tot traditionele portefeuilles, slaan digitale wallets geen valuta op. In feite worden valuta's niet op een enkele locatie opgeslagen of bestaan ​​ze ergens in een fysieke vorm. Het enige dat bestaat zijn records van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.

Crypto-wallets zijn softwareprogramma's die jou openbare en privatekeys en interface met verschillende blockchains opslaan, zodat gebruikers hun saldo kunnen controleren, coins of tokens kunnen verzenden en andere bewerkingen kunnen uitvoeren. Wanneer een persoon jou BTC of een ander type digitale valuta stuurt, tekent hij in feite het eigendom van de coins of tokens af ​​op het adres van jou portemonnee. Om die coins of tokens te kunnen uitgeven en het geld te ontgrendelen, moet de privatekey in uw portemonnee overeenkomen met het openbare adres waaraan de valuta is toegewezen. Als de openbare en privatekeys overeenkomen, neemt het saldo in jou digitale portemonnee toe en zullen de afzenders dienovereenkomstig afnemen. Er is geen daadwerkelijke uitwisseling van echte munten. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactierecord op de blockchain en een verandering in saldo in jou crypto-wallet.

CRYPTO WALLETS

LEDGER-KOPEN-CRYPTO-WALLET.png

Er zijn verschillende soorten wallets (portemonnees), die verschillende manieren bieden om uw digitale valuta op te slaan en te openen. Portefeuilles kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: software, hardware en papier. Softwareportefeuilles kunnen een desktop, mobiel of online zijn.

 • Desktop wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een pc of laptop. Ze zijn alleen toegankelijk vanaf de enkele computer waarop ze zijn gedownload. Desktop-wallets bieden een van de hoogste beveiligingsniveaus, maar als uw computer wordt gehackt of een virus krijgt, bestaat de mogelijkheid dat u al uw geld verliest.

 • Online wallets draaien in de cloud en zijn toegankelijk vanaf elk computerapparaat op elke locatie. Hoewel ze gemakkelijker toegankelijk zijn, slaan online wallets uw privésleutels online op en worden ze beheerd door een derde partij, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor hackaanvallen en diefstal.

 • Mobile wallets werken met een app op je telefoon en zijn handig omdat ze overal kunnen worden gebruikt, inclusief winkels. Mobiele portemonnees zijn meestal veel kleiner en eenvoudiger dan desktopportefeuilles vanwege de beperkte beschikbare ruimte op mobiel.

 • Hardware wallets verschillen van softwarewallets doordat ze de privatekeys van een gebruiker opslaan op een hardwareapparaat zoals een USB. Hoewel hardwareportefeuilles transacties online uitvoeren, worden ze offline opgeslagen, wat voor meer veiligheid zorgt. Hardware wallets kunnen compatibel zijn met verschillende webinterfaces en kunnen verschillende valuta's ondersteunen; het hangt er gewoon vanaf welke je besluit te gebruiken. Bovendien is een transactie eenvoudig maken. Gebruikers kunnen hun apparaat eenvoudig aansluiten op een computer of apparaat met internetverbinding, een pincode invoeren, valuta verzenden en bevestigen. Hardwareportefeuilles maken het mogelijk om gemakkelijk transacties uit te voeren en tegelijkertijd uw geld offline te houden en weg te houden van gevaar.

 • Paper wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een zeer hoog beveiligingsniveau. Hoewel de term papieren wallet eenvoudig kan verwijzen naar een fysieke kopie of afdruk van je openbare en privatekeys, kan het ook verwijzen naar een stuk software dat wordt gebruikt om veilig een paar sleutels te genereren die vervolgens worden afgedrukt. Het gebruik van een papieren wallet is relatief eenvoudig. Het overboeken van Bitcoin of een andere valuta naar uw papieren wallet wordt bereikt door het overboeken van geld van uw softwarewallet naar het openbare adres dat op uw papieren wallet wordt weergegeven. Als alternatief, als u geld wilt opnemen of uitgeven, hoeft u alleen maar geld over te maken van uw papieren wallet naar uw softwarewallet. Dit proces, vaak 'sweeping' genoemd, kan handmatig worden gedaan door uw privatekeys in te voeren of door de QR-code op de papieren wallet te scannen.

ledger nano banner houd je crypto veilig.jpg

Wallets zijn in verschillende mate beveiligd. Het beveiligingsniveau is afhankelijk van het type portemonnee dat u gebruikt en de serviceprovider. Een webserver is een riskantere omgeving om je crypto te bewaren in vergelijking met offline. Online wallets kunnen gebruikers blootstellen aan mogelijke kwetsbaarheden in het wallet-platform die door hackers kunnen worden misbruikt om uw geld te stelen. Offline wallets kunnen daarentegen niet worden gehackt omdat ze simpelweg niet zijn verbonden met een online netwerk en voor beveiliging niet afhankelijk zijn van een derde partij.

 

Het maakt niet uit welke wallet je gebruikt, het verliezen van uw privatekeys leidt ertoe dat je jouw coins of tokens verliest. Ook als je wallet wordt gehackt of als je geld naar een oplichter stuurt, is er geen manier om verloren valuta terug te vorderen of de transactie ongedaan te maken. Je moet voorzorgsmaatregelen nemen en heel voorzichtig zijn!

 • Maak een back-up van je wallet. Sla slechts kleine hoeveelheden geld op voor dagelijks gebruik online, op uw computer of mobiel, en bewaar het overgrote deel van uw geld in een streng beveiligde omgeving. Cold of offline opslagopties voor back-up zoals Ledger Nano of papier of USB beschermen je tegen computerstoringen en stellen je in staat je wallet te herstellen als deze verloren of gestolen wordt. Dit beschermt je echter niet tegen hackers.

 • Update software. Houd de software up-to-date zodat je over de nieuwste beveiligingsverbeteringen beschikt. U moet regelmatig niet alleen de walletsoftware bijwerken, maar ook de software op je computer of mobiel.

 • Voeg extra beveiligingslagen toe. Hoe meer beveiligingslagen, hoe beter. Gebruik wallets met een goede reputatie en die extra beveiligingslagen bieden, zoals twee-factorauthenticatie en aanvullende pincodevereisten telkens wanneer een walletroepassing wordt geopend. U kunt ook een wallet overwegen die multisig-transacties biedt, zoals Armory of Copay. Een multisig of multi-handtekening wallet vereist de toestemming van een andere gebruiker of gebruikers voordat een transactie kan worden gedaan.

Er is een steeds groter wordende lijst met crypto wallets waaruit je kan kiezen. Voordat u een wallet kiest, moet je bedenken hoe je deze wilt gebruiken. 

 • Heeft u een wallet nodig voor dagelijkse aankopen of wilt u gewoon crypto coins of tokens kopen en aanhouden voor een investering?

 • Bent u van plan meerdere crypto coins of tokens of één enkele coin of token te gebruiken?

 • Heb je overal of alleen thuis toegang nodig tot je crypto wallet?

Als je hebt bepaald hoe je jou wallet wilt gaan gebruiken dan kan je een overwogen beslissing maken. Vergeet niet dat ze in de crypto wereld altijd zeggen "geen privatekey, niet jou munten" en dat computers altijd gehackt kunnen worden. Als je naar deze 2 punten kijkt is het veiligst om je cryptocoins of tokens op te bewaren een Hardware wallet.

Onze 'hardware' wallet aanbeveling is een Ledger

KOOP-HIER-JOU-LEDGER.png