Het verstrekken van liquiditeit (Providing Liquidity) is dat je crypto uitlenen aan

een liquiditeitspool in ruil voor een deel van de transactiekosten. 

Over het algemeen wordt bij elke transactie op Uniswap een fee (vergoeding)

van 0,3% in rekening gebracht door het poolcontract. Deze vergoeding wordt

verdeeld over de liquidity providers naar rato van hun aandeel. Als je bijvoorbeeld 50% van de liquiditeit van de pool verstrekt, verdien je 50% van de geïnde fee. Hoe meer crypto-activa je inzet, hoe meer vergoedingen je verdient. 

 

Je kunt een liquidity provider worden bij elke gedecentraliseerde exchange zoals Uniswap, Sushiswap, 1inch, Curve, Synthetix, Bancor, Pancakeswap, 0x Protocol, Kyber Network.

 

Het mooie van de decentrale exchanges is dat je tokens eenvoudig kunt wisselen. Deze uitwisseling gebeurt decentraal. Je hebt met geen enkel bedrijf te maken, er is geen KYC bij betrokken.

 

Voorbeeld: Je wilt liquiditeit verschaffen aan de ETH/DAI-liquiditeitspool. Je zult een gelijke waarde moeten maken van Ethereum en het ERC-20-token waarmee je wilt deelnemen. Als ik wil deelnemen aan de ETH/DAI op Uniswap Liquidity-pools, moet u tegelijkertijd het exacte bedrag van zowel DAI als Ethereum hebben. Dus wanneer iemand besluit om DAI te verhandelen naar Ethereum op Uniswap, zal jou liquiditeit worden opgenomen.

 

Wil jij liquiditeit verschaffen aan een ethereum pool via Uniswap. Dan ga je naar de website van Uniswap, daar koppel je je wallet (bijvoorbeeld MetaMask). Dan verstuur je bijvoorbeeld 500 euro aan Ethereum of DAI naar de wallet die je op Uniswap hebt gekoppeld. Dan druk je op “Swap” en wissel je de helft van je crypto om voor de token die je wilt gebruiken om liquiditeit voor te verschaffen. Tot slot druk je op “Pool” en vul je de hoeveelheid crypto die je aan de desbetreffende pool wilt toevoegen. Voor alle duidelijkheid het bedrag moet van beide tokens qua dollar waarde even hoog zijn. Als je alles hebt gecontroleerd druk je op “Supply” en dan op “Confirm Supply” Vergeet niet dat elke handeling op de blockchain een vergoeding vereist, dus je hebt wat extra ETH in je wallet nodig om alle stappen te voltooien.  Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd heb je succesvol liquiditeit aan een pool toegevoegd en als je wallet gekoppeld is aan Uniswap kan je kijken hoeveel winst je hebt behaald in een bepaalde pool. Je kan aan verschillende pools tegelijkertijd liquiditeit verschaffen met dezelfde wallet.

 

Impermanent loss is een van de risico's van Liquidity Pools in DeFi. Het verwijst naar het verschil in waarde tussen geld in een AMM (automated market maker) en geld in je wallet. Tijdelijk verlies treedt op wanneer de waarde van de fondsen die in de AMM zijn ingezet drastisch fluctueert.

LIQUIDITIET VERSTREKKEN